fredag 27 januari 2017

Sötvatten - inte alltid en självklarhet


Hemma i Sverige vrider vi på kranen och har rent dricksvatten direkt. I Thailand har man visserligen sötvatten i kranarna men dricksvatten köper man på flaska. Koh Samet, vilket ju är en populär turistort, har faktiskt akut vattenbrist. När man kommer hit som turist tänker man inte på detta utan slösar vatten precis som hemma med långa duschar t ex.


Vid tidigare besök här har vi varit och traskat över berget och en bit upp har de en stor vattenreservoar varifrån tankbilar hämtar vatten för att distribuera ut till behövande på ön. Det finns inga centrala vattenrör utan allt körs med bil. Problemet är att vattnet inte räcker till så man måste transportera ut vatten med båtar från fastlandet.


När vi satt där på stranden kom en kille roende i en liten dinge med en blå slang efter sig, en slang som han sedan kopplade ihop med en annan som rullades ut från land. Därefter började båten, som låg för ankar en bit ut, att pumpa in vatten till land.


En liten stund senare kom en båt till och en kille paddlade in mot stranden med slangen efter sig.


Notera hur djupt båten ligger. Den har med sig många kubik vatten.


Efter ca en timmes pumpning var det över och killarna paddlade tillbaka till båtarna och slangarna rullades tillbaka. En procedur som vi har sett på flera stränder och som upprepas i stort sett dagligen.
Nåt att tänka på nästa gång man duschar och tar sötvatten för en självklarhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...