torsdag 16 februari 2017

Med stjärnor på hal is


Igår kväll tog vi våra kompisar Canon & Canon och traskade ner på Strandsjöns is för att plåta star-trails, en procedur som tar några timmar att slutföra.

Först ställer man upp sin kamera på ett bra ställe och, i mitt fall, försöker centrera hyfsat på polstjärnan. Sedan är det bara att ställa in kameran på manuellt läge med sådär 30 sekunders exponeringstid och låta den gå ca 30-60 minuter I mitt fall nöjde jag mig med 90 bilder á 25 sekunder  vilket gör ca 40 minuter.


En bild visar i princip ingenting. Stjärnorna har knappt rört sig trots 25 sekunders exponering. Man kan skönja vintergatan iaf.

90 exponeringar á 25 s f/5,6 ISO 3200 med Canon 6D  (19mm brännvidd)

Stackar man bilderna, 90 st i det här fallet, får man rörelsen som har skett under 40 minuter och då blir det ett lite annorlunda resultat. En sak är iaf säker, Photoshop jobbar hårt och datorn får slita ett tag för att stacka upp 90 högupplösta bilder.


Det går utmärkt att ta panoraman på stjärnhimlen också. Bilden ovan består av 5 st lodräta bilder som är ihopsatta till ett panorama. Den stora ljusa pricken över horisonten till vänster är Venus och strax vänster/upp från den syns Mars. Vintergatans "moln" syns rätt ok också trots att ett litet dis hade börjat smyga sig in. Det gula ljuset över horisonten är ljusföroreningar från Sala.


Där står de, kompisarna Canon och Canon, och jobbar medan vi drack kaffe och förevigade det hela.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...