torsdag 4 maj 2017

Trassligt värre


Jag har blivit erbjuden att delta i en forskningsstudie mot hjärt- och kärlsjukdomar i SCAPIS regi. Dels bidrar jag till forskningen, dels får jag ju en ordentlig genomgång av kroppsskrället men lite trassligt är det allt.Runt 30,000 personer ska undersökas i Sverige varav 5,000 i Uppsala. Det innebär att göra diverse mätningar och ge en samling rör med blod vilket tar en timme. Sedan springa runt med stegräknare under en vecka. Den trassligaste delen är att gå runt med en automatisk blodtrycksmätare samt EKG under ett dygn samtidigt som man under natten ska trassla in sig i en historia som mäter puls, syresättning av blod, andning och eventuellt andningsuppehåll.


Mååånga slangar och ledningar blir det men vad gör man inte för vetenskapen, hahaha.
Tanken med detta är bland annat att mäta hur bra man sover. Sova?! Bra?! Har ni försökt sova i något som liknar en explosion i en kabelfabrik och som dessutom surrar och blinkar? Fick jag ihop fyra timmars sömn totalt i natt är jag förvånad. Och har man precis somnat startar kompressorn till blodtrycksmätaren och armen kläms åt :)

Nu är det iaf över och mätarna inlämnade. Bara aktivetsmätningen kvar med den fasttejpade rörelsedetektorn på låret och stegräknaren på höften som ska pågå i en vecka. Sedan blir det fler och mer omfattande tester av hjärta och lungor under ca fyra timmar och slutligen en magnetröntgen av det mesta.

Jag får iaf en ordentlig genomgång av mig själv alldeles gratis och kanske hjälper det forskningen framåt lite grann också.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...