torsdag 26 oktober 2017

Att oavsiktligt tajma det ovanliga


Den händelserika och mycket intressanta dagen började med en enkel hotellfrukost på Nana Hotel Bangkok, ett hotell som har sett sina bästa dagar.


Helt ok rum med en megastor säng och det där andra nödvändiga såsom kyl och säkerhetsskåp. Hotellet är rätt slitet och verkar numera mest användas av äldre västerländska herrar och unga thailändska tjejer nu när det inte är badsäsong. Helene tillhörde en mycket liten skara västerländska kvinnor vid frukosten, haha. Mest gamla gubbar där :)


Som sagt, lite slitet kanske.


Sen var det ju detta med att alltid lyckas med att tajma in diverse ovanliga saker. 2014 anlände vi mitt i kravallerna och fick en del härliga upplevelser och fina bilder. Nu tajmade vi in kremeringen av gamle kungen, Bhumibol Adulyadej, som idag medför att en stor del av stan runt palatsområdet men också vissa stora vägar är avspärrade. Dessutom är det påkallat stor helgdag så att det mesta är stängt och det serveras eller säljs ingen alkohol..

Tanken var ju att vi skulle åka till Eastern Bus Terminal och fixa bussbiljetter till Ko Chang till i morgon bitti men då vi fick reda på att det var stängt. Typiskt. Tack och lov så hjälpte oss en kvinna på hotellet som sköter resebitarna med att fixa en resa med minibuss hotell till hotell för 1200 Bath/person. Inte illa för en 30 mils resa med färja.


Här är han, gamle kungen som har gudastatus i Thailand.


Alla var klädda i svart idag. Alla thailändare vill säga. Också vi fick på oss svarta kläder i respekt för landets seder. Senare under dagen var det en man som kom fram till mig och ville skaka min hand och tacka så mycket för att vi som turister också var klädda i svart!


Det var massor med resande idag på både BTS och tunnelbana. För att alla som ville skulle kunna ta sig till de olika platserna bjöd man på gratis resande på alla transportsystem under dagen och biljettautomaterna var avstängda.


På olika ställen hade man ställt ut olika tillhörigheter eller bilder på kungen till allmänhetens beskådan. Här ett självspelande piano vi tunnelbanan i Hua Lamphong.


Massor med folk ville bli fotograferade vid en av alla de bilder på kungen som var uppsatta.


Utanför järnvägsstationen vid Hua Lamphong ringlade sig en lång kö under en markis fram till något som vi inte lyckades få koll på vad det var.


Vi gick och åt istället. I ett enormt stort tält delades det ut vattenflaskor och bjöds på mat i stora lass. Givetvis så passade vi på att ta emot och äta en portion med riktigt god mat.Även småttingarna verkade gilla maten.


Detta var en portion som vi fick ett tag senare en bit längre in i Chinatown. Det delades ut mat både här och där. Det mesta var i myndigheternas regí, men på en del platser, som denna, gjordes det av vanliga restauranger. Överallt möttes vi av människor som såg glada ut att vi som turister också deltog och visade respekt för kungen. Överallt stack de åt oss något att dricka eller något att tugga på precis som för alla andra. Vi såg faktiskt inte särskilt många turister.


Så småningom så kom vi fram till avspärrningarna runt området där allt skulle ske med diverse parader och kremering etc.


Det var egentligen inga större problem att hitta vart man skulle gå. Det var bara att följa strömmen.


Minsann om vi inte så en alldeles livs levande streetfotograf på på vägen också.


Utanför en Wat köade människor för att komma in och allting styrdes upp ordentligt av vakter.


Alltså, vi snackar om en lång kö, jättelång. En kilometer minst, sedan vek vi av från den.


..och här syns ytterligare en bra bit kö, säkert en kilometer till.


Som i andra ändan vek av och kom tillbaka igen. På SVT pratades det om 200,000 människor som besökte detta. Bara kön måste innehållit fler. Vi såg för övrigt ett antal sjukvårdsstationer dit det lämnades av människor som svimmat i den 32-gradiga värmen.


En stor väg, Rama Road (tror jag den hette) hölls öppen här för diverse transporter av polis, militär, diverse dignitärer och personal.


Längs sidan av den vägen i gräset längs hela den vägen satt det människor i alla åldrar.


Storbildsskärmar var utplacerade med jämna mellanrum på vilka man kunde se allt som hände.Här är processionen med kistan framme vid krematoriet.


En och annan lokal höjdare syntes också på vägen.


Här var det vaktavlösning av de vakter som skulle hålla vägen fri från folk.Det har bussats in folk i massor från platser utanför Bangkok. Det stod bussar parkerade högt och lågt runt området. Så vad gör man som busschaffis medan man väntar på passagerarna? Sover såklart!


Apropå bussar och dieseldiskussionerna som förs. Den här miljöboven hade definitivt inte platsat hemma :)


På väg tillbaka igen och förbi järnvägsstationen i Hua Lamphong igen. Du kommer ihåg köerna på bilden från framsidan på järnvägsstationen som ledde till nåt vi inte hade koll på vad det var? Andra hade uppenbarligen koll. Detta är de köer som ringlade sig fram och tillbaka inne i stationen...


...och längs hela långsidan.


Poolen på hotellet är iaf bra och här softade vi efter dagens svettiga tur. Dessutom hann jag med att vara behjälplig vid en pågående drunkning i poolen då en icke simkunnig thailändsk man minst sagt hamnade på djupt vatten. En annan snubbe var snabbt nere i vattnet och lyckades få in honom mot kanten och jag slet sedan upp honom ur vattnet. Därefter försökte hans fru ha ihjäl honom genom att ge hjärtmassage trots att kan var helt ok.  Händelserik dag minst sagt. En dag som avrundades med lite god thaimat.

I skrivande stund  (22-tiden) sitter vi på rummet och kollar på TV och ser på bilder från ceremonierna från kremeringsplatsen. Förhoppningsvis har en hel del människor i den oändligt långa kön till Waten vid detta laget kommit in. För vår del bär det av mot Ko Chang i morgon kl 09:00.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...