söndag 8 oktober 2017

Smartaste hemmet - ännu smartare


Med en Zipabox fixar man lätt till smartaste hemmet där det mesta går att automatisera. Jag har under husprojektets gång bytt ut eller anpassat det mesta av belysningen och även andra prylar till att kunna fjärrstyras.

Tidigare testade jag en Tellstick Duo för att kunna fjärrstyra lampor tillsammans med ett hemmabyggt system med en 3D-visualisering av huset som kördes på en gammal iPad. Det funkade helt ok men var lite begränsat.

Zipaboxen däremot klarar av att styra en uppsjö av olika prylar såsom lampor, garareportar, markismotorer, ventiler samt diverse sensorer som termometrar, fuktmätare, rökdetektorer, regnmätare, kompletta väderstationer etc etc. Den kan hantera IP-kameror för övervakning. Man kan sätta upp virtuella sensorer som man själv kan interagera med genom webbtjänster. Den kan skicka notifieringar via e-mail, push och SMS. Dessutom kan burken också köras som ett komplett alarmsystem. Allt fullständigt åtkomligt via mobilen.


Man har tillgång till ett hyfsat gränssnitt via webben där man kan lägga till enheter, styra dem samt se status på dem.
Man kan också via ett grafiskt gränssnitt skapa regler och scener. En scen består av ett antal förinställda värden som man kan tilldela ett antal enheter. T ex kan en scen bestå av fyra lampor som skall tändas, en markis som skall vara till 50% ute samt kaffebryggaren igång.
En regel är något som triggas när ett villkor inträffar. När skymningsrelät slår över till skymning så kan man t ex tända ett antal lampor eller köra en scen.
Programmeringen sker i ett grafiskt användargränssnitt där man bygger sitt script med klossar med hjälp av drag-and-drop och det hela funkar riktigt bra. När man är klar så synkroniserar man ner det till sin Zipabox.Jag har pulat med en hel del regler det senaste. Den ovan t ex håller koll på skymningsreläet och om skymning inträffar mellan kl 14 och kl 22 (beroende på årstid) samt att larmet inte är aktiverat så körs en scen för att tända all fönsterbelysning. Dessutom dimmas taklampan i hallen till 100% och vardagsrumsbelysningen tänds.


Om det rör sig något runt parkeringsplatsen och vi har ett skymningsläge så ökar styrkan från lamporna på parkeringen från 10% ljusstyrka till 100%. Det finns en motsvarande regel för att dra ner ljusstyrkan igen efter en viss tid.

Jag har regler som automatiskt drar ner på ljusstyrkan i takbelysningen i badrummet mellan kl 20 och 07, regler för att styra om ljudet från förstärkaren till uterummet. Det finns regler som automatiskt skickar e-mail med bilder så fort rörelser detekteras (om larmet är aktiverat). Givetvis har jag koll på inne, ute och andra temperaturer och luftfuktighetsdata. Jag läser in data från väderstationen och skickar in det som virtuella givare in i systemet så jag kan komma åt detta från mobilen.

Man kan skapa scener som inkluderar en rad med olika inställningar för ett antal utvalda lampor eller andra enheter. Dessa scener körs lätt med ett enda kommando från mobilen, t ex släck ner hela klabbet - jag ska sova, eller olika typer av kvällsscenarion som att man ska kolla på TV eller käka middag i myspysbelysning.

Allt detta styrbart via mobilen eller kopplat via dedikerade knappar. Just ja, givetvis kan man ju styra kaffebryggaren också :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...