torsdag 23 november 2017

Bangkok by H2O


Idag var det dags för en liten sightseeing på floden som löper genom Bangkok. Sist regnade det men idag skulle det minsann bli av.


Vi tog BTS:en ner till Saphan Taksin och flodbåtsstationen för att sedan köpa en endagars biljett med vilken vi kunde åka hur som helst längs floden.


Det vimlar av båtar här, högt och lågt - eller rättare sagt...överallt. Det finns runt 5 olika linjer markerade med olikfärgade flaggor som kör till olika stationer längs med floden.
Båten ovan är en hotellbåt som fraktar folk tvärs över floden. Sedan finns det små lokala betalbåtar som också kör tvärs över för 3 Bath.


Sedan har vi longtailbåtarna som drar järnet för de som har bråttom.


Det skvätter en del och det skumpar vilket inte var ett alternativ för oss som gillar att ta bilder.


Det finns pråmar på floden, enorma sådana. Här 4 st på rad ihopkopplade. En bogserare puttar på...


...och tre där fram kämpar med att dra. 


En av de saker jag gillar med thailändare är att de återanvänder saker, inget går till spillo. Motorerna till longtailbåtarna är oftast en gammal bilmotor som sätts balanserat på ett stativ och någon får svetsa fast ett långt rör på motoraxeln där man sedan sätter fast en propeller. Enkelt och smart!


En del andra långa smala båtar med "inombordare" använder samma princip....men med en ännu större motor. Här snackar vi lastbils eller bussmotorer med en förlängd axel som löper ut genom skrovet. Smart egentligen. Fordon slits, en dieselnotor håller för evigt.


Trångt är det på floden när alla ska trängas. Dessutom kör de väldigt snävt, nästan som i trafiken på Bangkoks gator.


Dessutom går det undan!


...typ...


T o m militären har egna små båtar för att transportera sig mellan sidorna på floden.


En av dagens höjdpunkter var iaf Wat Arun. Sist vi har här var allt en byggnadsställning men nu stod den där i all sin prakt. Vi kunde tyvärr inte gå in då vi hade lite för "ledig" klädsel men det gjorde ingenting, vi knatade runt området istället.


Wat Arun sedd från baksidan. Notera de svart-vita tygerna till vänster. Detta sattes upp för ett år sedan som sorgeband då kungen dog. De är fortfarande kvar!
Munkar syns såklart runt en wat. Den här munken hade precis köpt sig en ny handväska.


En annan stod och njöt av solskenet och utsikten mot floden.


På en del byggnader börjar bilder av den nya kungen dyka upp nu när den gamle är kremerad. Vissa tar i ordentligt.
Det finns ju helt klart en del intressanta byggnader här i Bangkok. Denna ser ut so det skulle saknas en del...det gör det inte :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...