söndag 5 november 2017

Värsta stormen på åratal


Igår, efter en sömnlös natt medan stormen ven runt knutarna på vår bungalow, tog vi oss med en taxi 15 km söderut till piren i Bang Bao för att stanna några nätter ute på piren. Ett spännande och blåsigt äventyr. Kurviga vägar med riktigt branta backar har de här på ön.


Överallt längs vägen syntes vilket kaos som stormen ställt till med. Hela den västra kusten har tydligen blivit drabbad. Träd har slitits upp med rötterna, stora grenar knäckts, tak slitits av hus etc.


Enligt ägaren till hotellet vi bor på ute på piren så är det här det värsta de drabbats av på flera år.
Lonely Beach, som vi passerade på vägen ner, har råkat riktigt illa ut.


Här passerar vi en omkullvält stolpe med en himla massa kabel vilket betydde att all el, telefoni och internet blev utslaget i nästan ett dygn. Elen fick vi tillbaka kl 6 i morse. Internet saknas fortfarande.


Framme i Bang Bao vid 11-tiden och på väg mot piren.


Piren är närmare 500 meter lång varav de första 300 är under tak. Stormen hade gått rätt hårt åt en del byggnader här då det ligger näst intill oskyddat.


 Det var hyfsat lugnt när vi kom fram till vårt lilla hotell, The Budda View Guesthouse, en mysig liten restaurang på västra sidan av piren som också hyr ut några rum


Deluxe-rummet med eget badrum var riktigt coolt. Mellan golvbrädorna kunde man se vattnet skvalpa några meter under.


Takbelysningen i badrummet fixades med hjälp av transparent korrugerat plasttak...


...ett tak som tyvärr nästan hade slitits bort av vinden och nu flappade vilt i byarna


Tittar man ut från vår dörr ser man rätt ut i restaurangen som är rätt mysig.


De har ett par härliga bord med glasskivor där man kan sitta och dingla med benen över vattnet.


 Det började vinda på lite på eftermiddagen och vi gick bort mot den delen där bebyggelsen tar slut och alla båtar ligger. Det såg ut som en katastrofzon med en massa kantrade båtar som tagit in vatten i stormen. Vinden piskade på rätt bra är när det inte fanns några byggnader i vägen.


Ett till del bortblåst tak, en vanlig syn de här dagarna. Den östra delen av piren drabbades värst, vilket var tur för oss då vårt boende ligger på den västra sidan.
Vi tog oss iaf ut till en liten bar på den östra sidan för att ta en öl och låta vinden slita i håret. Man fick lite västkust-känsla igen. Kändes ungefär som en vanlig blåsig höstdag i Göteborg.


T o m en lokal "mås" var ute och red på vindarna. Magnifik fågel!


Som sagt, blåsigt värre och stormstyrka i byarna som kom allt tätare ju senare på eftermiddagen det blev.


Plötsligt flög en stol iväg och la sig på rygg. Strax senare drällde det ner lite takplattor en bit bort.
T o m en ölflaska slogs omkull.


Ett flertal små tromber bildades ute på vattnet och svepte sedan i och duschade ner oss. Vi betalade för oss och knatade till vårt boende.


Vi käkade en bit och kollade på solnedgången som åtföljdes av ett temporärt lugn. Ett ugn vi visste skulle komma att ändra sig om några timmar. På natten vänder vinden och blåser från andra hållet dvs nordliga vindar vilket skulle komma att drabba oss en smula. Storm var utlovat och det blev det också. Siffror efteråt visade att det blåst mellan 30-40 sekundmeter under natten.


 Restaurangen packade ihop redan kl 18 och vi blev snart de enda här. Vi och en australiensare är de enda boende på stället och när personalen gett sig av blev det väldigt tyst här. Vi satt och tjötade någon timme och tog sedan en tidig natt. Det fanns liksom inte så mycket att göra ändå. Ingen el, inget rinnande vatten, inget internet, mobilnätet utslaget och ingenting öppet.


Vi blev iaf försedda med värmeljus och en 10-liters kanna med vatten för att kunna tvätta oss och "spola" toan. Nu gällde det att hinna få några timmars sömn innan skiten brakade lös igen vid 2-tiden på natten och det gjorde det. Sedan blev det en lite ryckig natt och vid kl 6 i morse kom elen tillbaka och alla jävla lampor lyste oss i synen, hahaha.

Nu sitter vi och redigerar bilder med internet via mobilerna och åtnjuter gratis kaffe som plåster på såren :)
Det är lite mulet idag och ska kanske regna en skvätt (hoppas de hinner fixa taket i badrummet bara) så vi tar nog en photowalk och kollar in trakterna lite närmare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...