torsdag 24 maj 2018

Köpa 3D-skrivare - eller hur man kan göra en kort historia riktigt lång


Jag har, till slut, blivit med 3D-skrivare men VILKEN RESA!! Beställningen till CDON gick iväg den 13:e april och de brukar kunna leverera inom några dagar, vilket såklart var planen.


Tiden gick, och gick. Till slut kontaktade jag Schenker som skulle stå för leveransen. Den 20:e april hade den lämnat Stockholm för de sista 11 milen hit ut till bushen. Resultat?? Nada! Den är, fortfarande i skrivande stund, under utleverans.

Skrivaren kom aldrig. Jag hörde av mig till CDON, vilka hänvisade till sin underleverantör Teknikproffset och tiden fortsatte att gå. Jag kontaktade själv Schenker för att initiera en sökning efter mitt paket.

Efter en vecka hörde CDON av sig och meddelade att de det leverantören startat en sökning av paketet på Schenker och om det var ok att jag kunde vänta en vecka.

Vadå en vecka?! Det var ju JAG som initierade sökningen en vecka tidigare. Nopp! Kan ni inte be Teknikproffset skicka en ny och be Schenker att returnera den (eventuellt upphittade) skrivaren så sparar vi tid.

Så blev det, efter 48 timmars fördröjning (alla tar ju minst ett dygn på sig att svsra)


Den 9:e maj dök då paketet till slut upp och jag kunde hämta detta. Glad i hågen packade jag upp skrivaren.


Den var givetvis inte helt färdigmonterad så det blev lite pill med att sätta ihop den och se över alla eventuellt lösa skruvar.


Så här ser den ut efter allt besvär!

Nu skulle man tänka sig att sagan har ett slut. I helvete heller! Efter ca 10 minuter så kraschade skrivaren, smällde proppen och "la sig på sidan och dog" :(

Då kontaktade jag Teknikproffset direkt, trots att de inte enligt CDON får ha direktkontakt med slutkund (jo, det blev ett CC till CDON om detta). Jag föreslog att då vi ändå skulle ner till Göteborg i helgen så kunde jag stanna upp i Mölnlycke och byta den kassa skrivaren mot en ny. Självklart gick det bra! Det här gänget har service när man kommer åt dem direkt!

På vägen ner till Alex & Jimmy så bytta jag skrivaren och väl hemma igen, över en månad efter beställning (kunde lika gärna beställt den från Kina för halva priset), sattes den ihop och provkördes.


Det är lite pill med att ställa in skrivavståndet till plattan som ska vara 0.1 mm


Första provutskriften med PLA-plast...


...vilket efter någon timme blev en hand.


 Testkörning nummer två, ett fäste till glasen till altanräcket.


Såhär är det tänkt. Efter alla fästen är utskrivna kommer skrivaren, nästan, att ha betalt sig.


Jag testade en variant i ABS också. ABS ska vara tåligare men jag har haft en del problem med att få tråden att mata då det krävs helt andra temperaturer än med PLA.

Fortsättning lär följa...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...