tisdag 3 juli 2018

Lenins palats för kultur och sport


En, inte direkt vacker och önskvärd, sida av Tallinn kan man hitta nere vid hamnen i form av ett förfallet gigantiskt Sovjetbygge som påminner om ockupationstiden.

Vi gick förbi en stor ful trappa första dagen och bestämde oss för att ta en titt på vad som fanns däruppe. Snacka om förvåning. Det var ju gigantiskt.


Betongkolossen, som numera heter Linnahall, byggdes av Sovjetregimen inför OS 1980 då seglartävlingarna hölls i Tallinn. Det döptes till det pompösa namnet "V. I. Lenins palats för kultur och sport"


Det stora betongbygget har sedan dess förfallit totalt, vilket också vittnar om kvaliteten på de gamla sovjetbyggena. Nu står det där som en påminnelse över gamla dåliga tider och har inte använts sedan 2010 då man stängde konserthallen som var inhyst här. Ishallen stängde året innan.


Om man fortsätter bort längs den pompösa första plattformen kommer man vidare upp längs ytterligare en lång och hög trappa till "taket" och kan gå bort mot vattnet.


 Där går det sedan trappor ned mot vattnet och till bland annat en helikopterplattform som fortfarande är i användning. Det ska visst ligga nåt café längst ut på piren också.


Det verkar vara en samlingsplats för många ungdomar här, både par som vill ha en stund tillsammans likväl som möhippor och andra mer högljudda sammanslutningar.


Gott om sittplatser på taket finns det också.


Som sagt, stället har sett sina bästa dagar och håller bokstavligen på att falla samman.


Överallt är ingångar till hallar och inre ytor spärrade med taggtråd och armeringsnät för att hindra ytterligare förstörelse.


Det lär ha varit ett projekt på gång mellan 2015-2017 för att kartlägga hur mycket det skulle kosta att renovera stället. Planen var att renovering och konstruktionsarbeten ska inledas under 2018 och bli klart till 2019. Än har de iaf inte börjat.


Det ser ut att kunna bli ett kostsamt projekt i så fall. Saker ser ut att bara falla sönder. På andra platser ser hela väggar ut att ha börjat glida iväg och lutar betänkligt.


På vardera sidan uppe på första avsatsen går det trappor ner till dörrar. Vad som döljer sig där inne skulle jag gärna vilja veta men...


..det är tyvärr igenbommat.


Här syns hela härligheten uppifrån taket bakåt mot stan. Det var säkert ett imponerande bygge när det var nybyggt. Mellan lyktstolparna sticker det ut betongklossar och mellan dessa ser man spår av att det varit sittbänkar av trä.


Här ser man kolossen snett uppifrån. Bilden är tagen från tornet av St Olafs kyrka.

Vill man få en känsla av det gamla Sovjet och hur grått och tråkigt det var - besök detta om du ändå är i Tallinn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...