måndag 9 juli 2018

Look, it´s full of stars!


3D-printern jobbar vidare, nu på en star-tracker som ska vara klar till vinterns säsong för stjärnfotografering börjar igen.

Ritningen hittade jag på Thingiverse (https://www.thingiverse.com/thing:2377686) och den är i stor sett klar förutom att det ska kopplas in stegmotordrivare och en Rasperry Pi för styrningen.


Egentligen en rätt enkel konstruktion. det är bara att ens den kullagrade axeln mot polstjärnan, rikta kameran mot valfri plats på stjärnhimlen, öppna slutaren och låta tiden ha sin gång. Den övre plattan som kameran sitter monterad på rör sig med exakt jordens rotationshastighet fast åt motsatt håll så att stjärnorna ter sig stillastående. Den böjda gängstången låter programmeringen göras lite lättare då motorn kan gå med konstant hastighet.

Kameran, min gamla Canon 550D som jag byggde om för IR-foto kommer att passa perfekt för detta ändamål då den dels är ganska lätt, dels att den släpper igenom både vanligt och IR-ljus.


För att ensa mot polstjärnan kör jag med ett red-dot sikte som jag hittade för det facila priset av 200 riksdaler i Ullared. Att ensa in denna mot axeln på star-trackern lär dock bli en övning i sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...