fredag 24 augusti 2018

Höstprojekt: Star TrackerNu är det dags att börja förbereda sig för vinterns stjärnfotografering och i år ska jag försöka få klart min 3D-printade star-tracker som ska kompensera för jordens rotation så att jag kan få riktigt långa exponeringstider utan att stjärnorna blir långa linjer.

Bland annat handlar det om att fixa till en mjukvara som styr en stegmotor väldigt exakt så att det inte blir någon vibration i bilden. 

Då det är känt hur fort jorden roterar t ex 45 grader så handlar det om för mig att räkna ut hur många steg motorn måste göra och därmed hur lång tid som får förflyta mellan varje steg.


Jag laddade ner en färdig konstruktion från nätet och har provkört riggen. Tyvärr så hann inte motorn med i att hänga med jordens rotation.


Anledningen är att utväxlingen på konstruktionen var nerväxlad för mycket. Jag behöver kunna köra snabbare för att ha möjlighet att kompensera för om jag ligger före eller efter vid varje given tidpunkt. Dags att konstruera egna kugghjul med andra ord.


Här är de på gång, dessa ska kunna öka på hastigheten 3-falt så att jag har lite "overhead" att ta till. Bara att köra nya försök.


Så här är det iaf tänkt att det ska se ut när det är klart. En kamera som kan stå och suga i sig stjärnljus i flera timmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...