fredag 10 augusti 2018

Skåneland 3(4) - Lund, en lite "lagom" pärla


Lund är en härlig liten stad, sådär skånskt mysig med alla små hus och promenadstråk. Och så en himla massa cyklar också. Men så är det ju en studentstad.


Har man en cykel i en studentstad, DÅ gäller det att sätta fast den ordentligt.


Alla städer med självaktning har en botanisk trädgård och det var såklart ett trevligt ställe att börja vår rundvandring.


Här fanns ju hur mycket coola växter som helst att kolla på.Kanske inte en växt direkt för de sprang omkring inne i växthusen men helt klart ett trevligt inslag med vaktlar.


Bin var det gott om ute i parken så det var direkt inga problem med att fånga ett på bild.


Efter Botaniska så traskade vi vidare in mot centrum och domkyrkan, en mäktig byggnad men klart mindre än Uppsala domkyrka. Den var iaf tillräckligt stor för att jag var tvungen att pussla ihop ett 4-bilders panorama för att få in den på en bild.En årskalender som är rätt detaljerad och allting roterar, Aktuellt datum var den 5:e augusti (det finns en liten pilspets till vänster) och tydligen är, enligt denna kalender, lejonet en fisk(!?)


Ett litet panorama över altaret med alla "finbänkar" på ömse sidor.


Kyrkor är för övrigt intressanta platser såtillvida att de innehåller allehanda groteska och hemska bilder och figurer. Här kommer ett litet axplock.


"Heej, heej, pliis, pliis"


Varje armstöd på de främre "finbänkarna" vid altaret hade små snidade figurer och alla var unika.
Det finns ett trevligt litet källarplan också som man kan gå ner till. Det är egentligen bara ett stort tomt utrymme med en brunn, en stor stenkista, några gravstenar och en jäkla massa pelare.


Titta där! Är det minsann inte en riktig pelarkramare av första graden?
När vi var klara med domkyrkan var det dags för en vätskekontroll så vi tittade in på det här lilla mysiga stället alldeles runt hörnet från kyrkan.


Här satt vi en stund och gottade oss i solen, tjötade och kollade in människor som gick förbi.


Vissa lite långsammare än andra. Här kommer "Lugna springpojken"


Det fick bli ett varv genom stadsparken också och den är riktigt stor, en fantastisk oas som varje stad skulle behöva.


Det hade hängts ut hängmattor både här och där och dessa utnyttjades flitigt.


Sedan vidare in bland små hus och gränder för att bara gå runt och ta bilder.Då kommer vi till detta med lagom. En kul grej som vi såg vid gamla kirurgiska kliniken var en pelare av granit där en skålformad fördjupning rymmer en ”enhet för vätskevolym” - 1 lagom (lgm)
Det visar sig, efter lite googlande, att den rymmer 15 centiliter det vill säga tre snapsar. Det är Uardaakademien som ligger bakom och detta lagom stora monument restes 1992.Här är själva pelaren med en precis lagom stor urgröpning.


Universitetsbiblioteket om jag inte helt missminner mig. Härligt täckt med gröna blad. Här är nog trädgårdsmästaren förstahandsvalet att tillkalla om man får problem med att se ut genom fönstren.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...