fredag 12 oktober 2018

Trädfällare när de är som bäst


Idag har vi haft hjälp med att fälla några träd, eller som många brukar säga; "idag har vi fällt några träd på tomten". Detta var riktiga proffs uti fingerspetsarna. Jag är oerhört imponerad över deras sakkunskap!

Även grannen skulle ha en tall nedtagen och det fanns ingen plats att fälla den på utan att slå i någonting så en kille klättrade upp i den "rätt höga" tallen för att ta ner den bit för bit.


Pisa-tallen blev benämningen och ja, den lutade kraftigt åt ena hållet.


Grenarna sågades av och hissades ner en efter en så att man skulle slippa att slå sönder saker nedanför.


När den större halvan av toppen åkte av hade killen i trädet fullt sjå med att hålla i sig. Det svajade rätt bra däruppe.Hela toppen av och snyggt nedfirat till marken. Här hade jag väl nästan föreslagit att låta resten stå kvar och fästa in en TV-antenn längst upp för en kanonmottagning mot Uppsala eller varför inte hyra ut den till en mobiloperatör som basstationsmast :)


Liten andhämtning innan resten skulle ner.


Slutligen plockades även stammen ner i sektioner för att det inte skulle skada saker nedanför.


Slutresultatet: allt ris bortforslat och virket kubbat i lagom bitar. Snyggt och prydligt.


Dags för våra egna träd. Först rök en av ekarna som var lite risig (inte ens fåglarna ville bygga bo där).Slabang! Teleledningen klarade sig precis :)


Sedan styckades trädet upp i lagom bitar och riset lades på hög för senare bortforsling.


Dags för en tall alldeles invid huset. Ingen liten pjäs detta....å en väldigt stor motorsåg.


Timber!!!


Sedan kapades även denna upp och riset stuvades upp i en liten, läs stor, hög.


Ca fem timmar senare var arbetet slutfört och bara för oss att släpa runt alla kubbar för att senare få värme i kaminen för många år framåt. Dessutom blev det oerhört mycket ljusare på tomten och sol på altanen redan vid 12 :)


Det enda träd som återstår är den stora mega-tallen vid lillstugan. Den måste tas med kranbil, som tyvärr var på reparation idag, så om ungefär en vecka får vi se hur det går.

Jag kan iaf varmt rekommendera Christer Björk Trädfällning om man vill ha både ett riktigt proffs och dessutom sköna lirare som gärna delar med sig av sina kunskaper!

Fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...