måndag 4 mars 2019

Att fixa skärmflimmer på Surface Pro 4


Vissa exemplar av Microsoft Surface Pro 4 dras med ett irriterande fel där bilden börjar att flimra rejält efter några år. Riktigt irriterande faktiskt. I mitt fall gäller inte längre garantin som för så många andra så det kan bli mycket dyrt. Men det finns en tänkbar lösning på problemet.

Det enda man har som möjlighet när garantin löpt ut efter tre år är att hosta upp runt 5000 kr för en "out of warranty replacement" - eller köpa en ny för runt 18000(!) Detta var inget som jag såg som särskilt aktuellt i dagsläget.

Efter att ha snokat runt ett tag på nätet upptäckte jag att en del av dem som har haft problem har löst det genom att sonika slänga in maskinen i frysen en stund för att kyla ner den och sedan funkade det i en halvtimma eller så. Problemet är alltså temperaturen vilket jag också misstänkte. Vid kallstart gick den ett tag men efter den väl börjat flimra så hjälper det inte att starta om den utan att den fått svalna emellan.

Jag laddade ner ett program som heter HWINFO vilken ger ytterst detaljerad information om det mesta, inklusive temperaturer i datorn. Det jag kom fram till på min maskin var att upp till 45 grader processortemperatur så kör datorn bara passiv kylning, därefter startar fläkten så smått för att sedan öka varvtalet och kylningen. Uppåt 60-65 grader börjar flimret på min dator och det blir värre efterhand med ökande temperatur.

Den snabba lösningen vore alltså att sänka temperaturen på processorn dvs att tvinga den att inte gå fullt. Tyvärr erbjuder inte energiinställningarna som standard i en Surface Pro någon möjlighet att ställa in max processorhastighet vilket är rätt surt.

Efter lite letande hittade jag en artikel på "Little Tiny Frogs" där en kille hade en lösning för detta. Själv ville han koppla bort Turboläget för att förbättra sin batteritid och slippa fläktljudet men samtidigt funkar det ju till detta problem också :)
Där finns en länk till en post man kan skjuta in i Registryt som slår till möjligheten att göra processorinställningar.

Så här gjorde jag efter att ha kört registry-posten:


Gå till Inställningar, System, Energialternativ och klicka på "Fler energiinställningar".


Klicka på "Ändra schemainställningar". Klicka på "Ändra avancerade inställningar"


Där har vi den! Den saknade inställningen för processorn. I mitt fall verkar det räcka med 60-70% av max för att hålla datorn under 60 grader och därmed utan flimmer.  Den har gått som en klocka efter de här inställningarna. Dessutom slipper jag fläktljudet.

Visst, jag tappar lite prestanda men jag sparar 5000 kr trots allt. Så vill man inte sponsra Microsoft i onödan och kan tänka sig lite lägre flimmerfri prestanda kan detta vara ett alternativ värt att testa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...