torsdag 2 maj 2019

Påskfirande i Frankrike - Den vackra staden LilleDetta är del 1 av en serie inlägg om ett fyra dagars påskfirande hos den franska grenen av familjen som bor i den lilla staden Lille i Frankrike dit vi reste på långfredagen via Bryssel. Vidare kommer också inlägg från Hardelot-plage söder om Calais, den fantastiska belgiska staden Brygge, den helt unika 30-tals villan Villa Cavrois samt ett besök på kroggatan i Lille på vår sista dag.

Vi kom fram sent på kvällen till Lille och dök trötta i säng efter en lång resdag som innefattat både buss, tåg, flyg till Bryssel samt en 2-timmars bilresa till Lille. Familjen vi besökte är Paulines sambo Jules föräldrar vilka tog emot oss med en otrolig gästvänlighet och fick verkligen oss att känna oss som hemma.

Så efter en god natts sömn och en typisk fransk frukost med kaffe, baguette och diverse ostar så begav vi oss in till Lille för att promenera runt i den vackra staden.


Den gamla delen av staden består av en massa färgglada fina hus, smala kullerstensgator och trånga gränder.


Givetvis så har de en stor katedral här också, Cathédrale Notre-Dame de la Treille. Faktum att det dräller av kyrkor här, både i städerna och på landsbygden, då tron är starkt katolsk.En trevlig katedral som, trots sitt lite moderna yttre, har många fina detaljer.Vad sägs om den här statyn t ex. Eller ytterdörren.


Överallt på gator och torg har man små uteserveringar, ibland bara ett par stolar och ett bord. Inte alls så strikt som det är här hemma i Sverige.Här hittade vi ett intressant hus med alldeles enorma växter i fönstren. Antagligen bor blomsterhandlaren ovanpå sin affär.


Vad detta är vet jag inte, det är bara en vägg från en tidigare byggnad. Cool är den oavsett.


Vädret var helt fantastiskt de dagar vi var här. Mestadels sol från en klarblå himmel och temperaturer på 21-23 grader. Riktigt behagligt faktiskt.


En sak jag gillar med Frankrike är alla dessa specialiserade affärer och handlare där alla är bäst på just sin grej. Det kan vara bagare, slaktare, konditorier, ölaffärer, vinaffärer etc.


Bara kolla in utbudet i den här ölbutiken med lokala franska och belgiska öler. Här står vi utanför Lilles operahus.
Fint att man försökt behålla det genuina i dessa gamla hus och inte bara stoppat in moderna skyltfönster i affärerna.


Här är Place Charles de Gaulle i en panoramavy. Ett imponerande torg kantat av fina gamla byggnader och med massor av människor i rörelse. Givetvis så slog vi oss ner en stund på en servering för en öl!


Efter att ha traskat runt några timmar var det dags att återvända till huset igen där vi skulle få en rejäl lunch och lite tid att sitta och umgås med Jules föräldrar och systrar.Innan maten satt vi och smuttade på ett glas rosé eller Champagne och lite tilltugg medan vi satt och pratade engelska, svenska och franska med diverse korsöversättningar däremellan. Pauline och Jules fick verkligen jobba med översättningarna så att alla kunde hänga med.Grillmästaren själv i full action vid grillen. Inga dåliga köttbitar kan tilläggas men så var de ju inhandlade hos en slaktare och inte på Maxi.


Familjen samlad runt bordet för en liten lunch.


Avslutningsvis lite jordgubbar till dessert. Gott!


Efter lunchen var avslutad bar det iväg till en lokal öl- och vinhandlare som hade ett väldigt trevligt utbud av lokala öl.


Fred pekar på olika sorter från lokala mikro-bryggerier och berättar om de olika bryggeriernas specialiteter.


Det fanns förutom öl, vin och Whiskey också ett brett utbud av rom till överkomliga priser.


Här kan man ta med sina egna flaskor och fylla på.Det blev ett par inköp av lokalt öl för senare provsmakning. En 70 cl flaska stark öl på Systembolaget kostar över hundra kronor. Hutlöst! Här gick det på strax över 3 Euro. Alla var jättegoda kan tilläggas.


På kvällen skulle vi gå ut och äta på restaurang så efter att ha åkt runt ett tag på landsbygden på jakt efter något som både var trevligt, hade god mat och var öppet, det var ju trots allt påskafton, så hittade vi ett litet trevligt ställe med lokal nordfransk mat.


Ett av min och Helenes absoluta favoriter, belgisk Kwak, vilket givetvis beställdes in. Visserligen var vi i Frankrike men Belgien var bara ett par mil bort.Mysigt ställe med god öl och mat! 


Tyvärr har jag glömt vad den här rätten heter men det var kalvkött tillagad i öl och det var en väldigt smakrik gryta där köttet bara smälte i munnen. Självklart ska det vara pommes frites till.


En annan rätt var den här lasagneliknande rätten som mest bestod av ost, en god men väldigt mäktig rätt med mycket fett.

Mätta, nöja och glada avslutade vi kvällen och åkte sedan tillbaka till huset igen för en god natts sömn för att dagen efter orka gå upp tidigt och åka till kusten för en heldag med Jules morföräldrar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

Västlänken - eller när Göteborg blev en schweizerost

Vi har varit några dagar i Göteborg och bland annat dokumenterat alla hål i staden som är ett resultat av Västlänksbygget. Det blev iaf en r...