söndag 5 maj 2019

Villa Cavrois - ett unikt toppmodernt 30-tals hus


Ett av de absolut coolaste hus jag sett är Villa Cavrois, strax utanför Lille. Det byggdes på 1929-1932 och var avsett att  vara toppmodernt. Det blev så modernt att det, fortfarande idag 90 år senare, är modernt.


Huset består av 1840 m2 boyta och byggdes för att rymma Paul Cavrois med fru, hans sju barn samt tjänstefolk. 


Hela huset, inklusive den tillhörande trädgården är en perfektion i materialval, symmetri, möblemang, dekorationer och färger. Inget är onödigt och allting spelar ihop med övriga saker.

Under andra världskriget blev villan ockuperad av tyskarna som totalförstörde trädgården för att dölja den från luften.

1986 såldes villan vidare till en mäklare som styckade upp stora delar av tomten och 1990 klassades den som ett kulturhistorisk minne. Efter detta lät den nya ägaren egendomen förfalla och den blev under de kommande åren fullständigt invaderad av plundrare som plockade med sig allt av värde; möbler, marmor, kakel, väggbeklädnader, kontakter, dörrar, vatten- och avloppsrör - allt som överhuvudtaget gick att bryta loss och ta med sig.


När staten köpte huset 2001 såg det ut som en fullständig krigszon. Hela huset såg ut ungefär som på bilden ovan. Detta rum har lämnats kvar för att visa hur det såg ut efter skövlingen. Inget, utom golven av trästavar, fanns kvar och även de var kraftigt förstörda av fuktskador och slitage.


Man påbörjade ett 12 år långt arbete med att renovera huset tillbaka till sitt ursprungsskick, något som kom att kosta närmare 300 miljoner kronor och väldigt mycket efterforskningar och arbete.
Man utgick ifrån gamla svartvita fotografier samt kvarlämnade bitar av ursprungliga vägg- och golvbeklädnader för att försöka få villan så exakt restaurerad som möjligt. Alla möbler har antingen återlämnats eller återskapats i sina originalmaterial. Ett otroligt arkeologiskt arbete.


Här syns en utomhuspool till höger med en terrass ovanför.


Två avsatser att dyka ifrån och en stege som än i dag känns rätt modern. Snyggt och funktionellt.


Huset är byggt i betong och klätt med gult tegel. Även stora delar av ytterteglet har blivit plundrat och senare återuppbyggt. För att understryka den liggande designen så är de horisontella fogarna svartmålade.


Från ingången till höger möts man av två stora mjölkvita glaspartier som släpper igenom ljus från det stora vardagsrummet. Metallstrukturen till glaspartierna hittades kvar i huset under renoveringsarbetet.


Det enorma vardagsrummet som går i en lätt grön ton och ska matcha trädgården utanför. De runda svarta hålen på väggarna är tygbeklädda ventilationstrummor.


I vardagsrummet finns också en enorm öppen spis med nedsänkta sittplatser inklädd i marmor. Uppe till vänster ser man en passage på 2:a våningen vilket ger en överblick ner i rummet.


Där uppifrån kan man man se ner i vardagsrummet och också blicka ut över symmetriska trädgården med sin centrerade vattenspegel.


Bredvid vardagsrummet finns salongen med svensk marmor i grön ton som samspelar med trädgårdens färger. Takbelysningen här, som i många andra rum, består av infällda lampor, i rostfritt, som ger en indirekt belysning genom att reflekteras i takets nischer.


Alla radiatorer i huset har snygga skydd i rostfritt och själva radiatorerna är svartmålade för att inte synas bakom metallen.



Sa jag att det var modernt? Vad sägs om strömbrytare och tryckknappar samt infällda eluttag i rostfritt. Överallt i hela huset ser det ut så här. Toppmodernt (förutom att det är ojordade eluttag)



Dörrarna har såklart handtag och plåtar i rostfritt.


Barnens matsal, han hade ju sju barn. Här är allt i trä och rummet har en direktaccess ut till trädgården. Möblerna ska ha återfunnits i original. På väggen finns en tavla med diverse och spel som skulle uppmuntra till lek


Här, via trappan som dessutom effektivt döljer dörren så att den inte bryter husets yttre design, kunde barnen lätt ta sig ner i trädgården efter maten.



Detta var skafferiet i huset. Jag önskar verkligen att vi hade haft plats för detta i vårt lilla hus


Ordentligt med utrymmen här måste jag säga.




En gammal brödrost stod där på en bänk. Rostfri såklart!


Här är själva köket med väl tilltagna arbetsbänkar. Här bakom fanns också tjänstefolkets utrymmen. Dessa är inte renoverade och inte möjliga att besöka tyvärr.


Självklart finns det en mathiss. Huset har ju tre våningar. Notera också klockan på väggen. Samtliga rum i detta hus har klockor på lämpliga platser.


Vattenkranarna i huset har samtliga tre kranar. Varmt vatten, kallt vatten samt renat behandlat vatten.


På en av de ursprungliga bilderna, som jag fotograferade av, visas hur spisarna var monterade under en enorm fläktkåpa.


Här en annan variant på en klocka. Samtliga rum i huset hade en klocka och samtliga var unika. Det berättades inte men jag misstänker att alla var centralstyrda med tanke på att de var infällda och med tanke på resten av den moderna designen.


Samtliga rum har diverse armaturer som alla ser lite olika ut men i grunden är det fortfarande rostfritt som gäller.


Här är ägarens arbetsrum med en egen öppen spis och här finns också rejält med bokhyllor som också syns på nästa bild.



Har man en öppen spis måste man väl också ha en snygg vedlagring! Eller?


Innanför arbetsrummet hittar man ägarens gamla rökrum. Notera det lätt böjda elementskyddet bredvid soffan. Rostfritt såklart!


Alla sju barnen hade varsitt väl tilltaget rum. Givetvis med eget badrum såklart.



Sängbelysningen liknar ett lysrör men lysrören uppfanns inte förrän i slutet av 1930-talet så dessa har små lampor istoppade i ett glasrör. Snyggt är det oavsett.


Barnens badrum kanske inte var så snygga men säkert praktiska och väl tilltagna.



Då var det dags att ta trappan upp till plan två.


Här kliver man in i "the master bedroom" med en dörr vidare in till bad- och omklädningsrummet.


Vem hade inte velat ha ett sånt här utrymme? Garderober till vänster, skohylla i mitten, speglar och handfat vid ytterväggarna, makeupbord samt dusch och bad längst in.



Duschen har ett antal sidostrålande munstycken förutom den "vanliga" duschstrilen. Modernt så det förslår.


På utsidan av duschen fanns också en inbyggd våg med mätaren infälld i väggen. Bara att ställa sig på golvet framför så visste man hur mycket man ätit. Samtidigt slapp man se den fula vågen. Vågarna på den tiden var inte direkt snygga och diskreta.


En boudoir vid sidan av sovrummet dit man kunde gå undan för en stund eller ha "vänskapliga" träffar.


En intressant detalj som fanns i många badrum är den utrullningsbara bidén.




Alla möbler i boudoiren samt en del andra har man lyckats spåra upp och köpt eller fått tillbaka. Resten har man skapat från de ursprungliga fotografier som fanns.




Trappan upp till våning tre i huset.


Här kommer man upp till barens lekrum som känns väl tilltaget. Ungefär lika stort som vårt hus :(



Det är ett väl genomtänkt rum. Alla väggar upp till ca 120 cm höjd är klädda i metall och även trappstegen så att barn kan röja utan att slita för mycket.


En halvtrappa upp finns det studierum där de äldre barnen kunde göra sina läxor.


Utanför lekrummet kommer man ut på taket som har väl tilltagna räcken så ingen kan ramla ut och en fin pergola. Längst bort finns även en hiss.


Där uppifrån finns också en fantastisk utsikt över trädgården.


Vi höll på att glömma bort källaren under vårt besök. Här är i vilket fall tvättstugan. Den runda lilla prylen i vänstra hörnet är en centrifug.



Vidare finns här två stora utdragbara torkskåp som sväljer en hel del tvätt. I rummet innanför fanns mangel och diverse annat.


Hjärtat av huset skulle man väl kunna säga. Värmepannorna och hela vattenmatningen till huset.


De två gamla vinkällarna med sina hundratals fack är numera en utställning av de ursprungliga inredningsdetaljerna och materialen de hittat under renoveringen.


Sist men inte minst, det lilla garaget under huset (tjänstefordonen stod i ett hus bredvid). Här kunde vi under vårt besök titta på en film som visade hur restaureringsarbetet gått till och i vilket skick man fann huset i från början. Det var hårresande.

Om någon har vägarna förbi detta så kan jag varmt rekommendera ett besök här. Vi var nog här i 2,5 timmar och jag skulle ha kunnat tagit ett varv till om vi inte skulle åkt vidare till nästa anhalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Featured Post

We got split in Split

Split, närmaste staden på fastlandet från Brac. Det tog bara 50 minuter med färja över till civilisationen. En (något) större hamn ä...